Blog | Wat is het verschil tussen de tekens TM, ® en ©?

Over merken en bescherming

Gepubliceerd op 13 juli

U kent ze vast wel, deze tekens. Ze komen veelvuldig voor bij merken. Maar wanneer wordt welk teken nu gebruikt? En wat is het verschil?

TM

Het symbool TM (trademark) wordt in het algemeen gebruikt wanneer een merk nog niet definitief is geregistreerd, maar wel is aangevraagd bij de merkeninstantie. Dit teken wordt over het algemeen in Amerika gebruikt.

®

Zodra het merk definitief is geregistreerd wordt het symbool ® gebruikt; hetgeen staat voor “registered trademark”.

©

Het © symbool betekent “copyright” en wordt gebruikt om aan te geven dat een werk auteursrechtelijk beschermd is.

Er is in de Benelux geen verplichting om deze tekens te gebruiken, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten of andere landen. Maar men mag de tekens dus wel gebruiken. Het gebruik van een ®-symbool kan bijdragen aan de preventie van merkinbreuk. Er wordt duidelijk aangegeven dat het gaat om tekens waar een bepaalde vorm van bescherming voor wordt geclaimd. Daarbij heeft het vaak een afschrikwekkende werking naar anderen die een merk willen gebruiken dat er op lijkt.

In het buitenland moet worden opgepast met het gebruik van deze tekens. Vooral als het merk niet is geregistreerd maar er wel een ® bijstaat zou dit als misleidend kunnen worden gezien.

Bij het vastleggen van een merk komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Wij werken daarvoor samen met Knijff. Daar werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen zij natuurlijk ook heel graag voor jouw merk.

Bron: Knijff Merkenadviseurs / Arnaud Bos

A Heb je vragen over het gebruik van deze tekens of over merkbescherming? Neem dan gewoon even vrijblijvend contact met ons op.

>> Stuur een mail!

Benieuwd naar meer
óf zin in een gesprek?

Neem vrijblijvend contact
met ons op!

Stuur een bericht

Lageweg 32a
2222 AG Katwijk ZH
Postbus 3057
2220 CB Katwijk ZH
T (071) 408 70 81
E welkom@sandifortid.nl

© Sandifort id 2024  |  Disclaimer  |  Privacy  |  Algemene voorwaarden  |  KvK Rijnland 28085883